Thursday, July 18, 2013

Vilken sommar

Som vanligt borde jag skriva mer om vad jag gör i trädgården. För jag är chanslös på att komma ihåg. Den här sommaren är fantastisk. Det är bara det att det inte regnar. Alls. Även när det är molnigt så regnar det inte. Idag var vi lovade 2 mm regn men det kom inte. Jag har aldrig varit så brun (läs beige). Det beror i och för sig också på att vi grundade på Mallis. Men ändå. Jag kan ha kjol på mig utan att skämmas. Och jag borde vattna varje kväll. Allt är ledset. Gräsmattan nästan död. Men jag vet ju att den kommer igen.

Nu ska vi snart åka semester och Stefan åkte redan i förrgår. Jag vill och kan inte vara borta från trädgården så länge. Men imorgon bär det av, borta i en vecka. Just därför ska allt göras på de futtiga dagarna som jag är hemma. Skörda vinbär och mangold och putsa på växter, vattna, städa och framför allt skriva på min artikel. Och vad gör jag. Jo, jag börjar gräva. För plötsligt inser jag att när jag kommer tillbaka från semestern då är det slut, då är mina veckor borta. Då har jag några ynka dagar där jag ska både få trädgård i ordning och dessutom jobba natt. Så det är lika bra att jobba järnet. Det är bara att det går ju faktiskt inte att bara gräva i vår trädgård. Det är så sjukt mycket sten. Men men... summa summarum är att jag idag ska gräva bort grässvål på ett ställe. Ängen ska förlängas med mer vallmo. Och vid fotbollsmålet ska jag sätta kaprifolen och göra en lila och gul rabatt. Allt som är på håll behöver starka färger och mina dagliljor trivs inte i rosrabatten, det får för lite ljus helt enkelt.

Sedan har jag sått igen. Aklejruta, beauty of livermere, nya röda lupiner, oxtunga, och borstnejlika. Det är fantastiskt roligt att så. Allt har kommit upp redan utom penstemon som jag också sådde. Det ska bara tas om hand också. Men nu går jag omkring och njuter av de röda aklejorna och den blå som jag sådde förra året. Temyntan som klarade sig trots sin spinkighet och kungsljuset. Över alla vallmo som numera självsår sig lite här och var.

I växthuset växer det så det knakar men inget mognar förutom chilin. Ok att jag skulle sått gurkan tidigare men visst borde tomaterna mogna tidigare? 2 ampeltomater men alla körsbärstomater bara växer i storlek men får ingen färg. Grrr. Jag ska heller aldrig mer så melon. Om jag inte ens lyckas med gurka så är nog de lite överkurs. Villes kiwano däremot är på G. Taggiga häftiga frukter som jag inte har en aning om när de ska skördas. Jo förresten, sallad och basilika går riktigt bra i växthuset. Nästa år ska jag ha en eller två gurkor i kruka, aubergine i bädd och så ska jag så gyllenbär och köpa nya frön. Grobarheten år två var noll på mina.

Trädgårdsköp i år är en dahlia: Aztec, 3 röda röllikor som jag har som färgklick i trekantsrabatten. Sedan köpte jag i våras några vivor och xxx som jag satte i rabatten vid garaget. Och se har jag till rabatten vid häggmispeln även köpt två solbrudar.

Sommarblommorna har gått dåligt. Det enda som funkar i min trädgård är som sagt vallmo. Kornvallmo har jag haft överallt och bestämt mig för att plocka bort. De andra står kvar. Men heliotropen är jag inte så förtjust i, absolut inte heller i rosenskärorna som tar för stor plats. Rudbeckiorna och salvian har inte klarat konkurrensen om utrymme i år heller. Kanske sådde jag salviorna för sent eller skolade om dem för sent. Så nästa sommar får sommarblommorna om jag ska ha några husera i en egen rabatt. Jag är lite sugen på zinnia och praktvädd igen. Samt den fina blåa blomman som jag fick av Irene.Stenen i gropen kan jag inte rubba trots mycket frustration och stor ansträngning. Förmodligen toppen av ett isberg... Lämnar den till Stefan... Gjorde dessutom allt fel som vanligt, vilket genererade extrajobb...

No comments: